elfde van de elfde roosendaal Roosendaal24

Match made in heaven: carnaval en de elfde van de elfde

Inspiratie | 10-11-2017 | Door: Redactie

Op de elfde van de elfde luidden we in het zuiden van Nederland carnaval officieel in. Maar waarom op deze datum? Wat is het verhaal erachter? Dát hebben wij voor je uitgezocht. Keep reading!

Elfde van de elfde

Op 11 november (11-11) om precies 11:11 uur begint het carnavalsseizoen, we hebben de Raad van Elf en jubilea worden om de 11 jaar gevierd. Maar wat is er toch met dat getal 11? Het getal 11 wordt ook wel het ‘gekkengetal’ genoemd. Ook toevallig dat het woord ‘gekkengetal’ uit elf letters bestaat, toch?

Elf is het getal van gekken en dwazen omdat het alleen te delen is door zichzelf. Maar ook omdat het tussen het volmaakte getal (10) en het heilige getal (12) staat. Daarnaast bestaat het getal 11 uit twee keer een 1 en dit staat voor gelijkheid. Met carnaval is ook iedereen gelijk, iedereen gaat verkleed en daardoor vervagen de verschillen.

Betekenis carnaval

Op de elfde van de elfde om 11:11 uur begint dus het “gekke” carnaval. De meningen over de betekenis van het woord ‘carnaval’ verschillen. Omdat carnaval gevierd wordt voordat de vastentijd begint, zeggen sommigen dat het is afgeleid van de Latijnse woorden ‘carne’ en ‘vale’. Dit betekent letterlijk vaarwel aan het vlees. Anderen zijn van mening dat het is afgeleid van het Latijnse woord voor scheepswagen: ‘carrus navalis’. Hier wordt dan vaak gedacht aan de carnavalsoptochten die worden gehouden. Welke betekenis is volgens jou de waarheid?

Carnaval toen..

Ook zijn er verschillende meningen over waar het carnavalsfeest vandaan komt. Wat we zeker weten is dat de katholieken eeuwen geleden ook carnaval vierden. Hoe kan het ook anders met zo’n leutig feest!? De protestanten verboden het feest vanaf de hervorming in de zeventiende eeuw decennialang omdat zij tegen losbandigheid waren. Gelukkig hebben we het feest nu weer terug!

Elfde van de elfde in Roosendaal

Dus waar kunnen we gek doen op de elfde van de elfde? Zo’n beetje in heel Roosendaal.. Of sorry, Tullepetaonestad. Lees voor alle activiteiten ons weekendblog!

Agge mar leut et ej!?

 

Wil jij niets missen uit de Roosendaalse binnenstad?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontdek maandelijks de beste Roosendaalse nieuwtjes en aanbiedingen.