Deel dit artikel:

Deel dit artikel:

Inspiratie

Zomerfit met de proteïne van My Health Store

11 augustus 2017

11 augustus 2017 | Inspiratie | Door: Redactie

Wie droomt er niet van: een afgetraind lichaam waarmee je in de zomermaanden flaneert over de stranden van jouw vakantiebestemming. Dat is helaas niet zo makkelijk, dat weten we allemaal. Voor een ‘fit body’ is het hard werken en daar kunnen we allemaal wel wat hulp bij gebruiken. Peter van My Health Store uit Roosendaal geeft tips over het gebruik van proteïne voor een extra boost. Welke soorten zijn er, wat zijn de verschillen en wat doet proteïne eigenlijk? Je lees het hier!

Fit met whey proteïne

Wat is dat nou eigenlijk “whey proteïne”? Whey proteïne zorgt voor het groeien van jouw spieren. Terwijl jij je uitleeft in de sportschool ontstaan er namelijk kleine scheurtjes in de spieren. Door proteïne (eiwitten) binnen te krijgen, worden deze gaatjes opgevuld. Hierdoor groeien je spieren. Het zit in bepaalde voeding, zoals kip of kwark. Maar niet iedereen heeft zin om dat dagelijks te eten. Daarvoor is whey proteïne in het leven geroepen. Het is een poeder dat je bijvoorbeeld kunt mixen met water of melk waardoor jij, hoe dan ook, voldoende proteïne binnenkrijgt. My Health Store heeft proteïne shakes in de smaken aardbei, vanille, chocolade en banaan. Let’s get some muscles!

Timing van het innemen van whey proteïne

Nu hoor ik je denken. Wanneer moet ik zo’n proteïne shake drinken? Dit kan op verschillende momenten. In principe maakt het niet uit wanneer je de shake drinkt. Zolang je maar genoeg eiwitten binnenkrijgt. Meestal wordt het na een intensieve work-out gedronken. Maar je kunt de shake bijvoorbeeld ook rond 16:00 uur drinken. Zo houd je je bloedsuikerspiegel op peil en verbeter je de vetstofwisseling. De shakes worden ook wel in de avond gedronken om nachtelijke cravings te voorkomen. Bovendien zorg je zo meteen voor de afgifte van eiwitten voor de spieren.

Verzorging voor de spieren

Whey proteïne zijn korte eiwitten. Je raadt het misschien al: deze worden snel opgenomen door het lichaam. Wil je ’s nachts de optimale verzorging voor de spieren? Dan kun je beter voor caseïne kiezen. Dit zijn eiwitten die langzaam worden opgenomen door het lichaam. Hierdoor heb je langer een verzadigd gevoel. Caseïne wordt ook wel eens gebruikt als maaltijdvervanger. Maar hier is My Health Store geen voorstander van, Peter geeft aan: “Vaak ontstaat er een jojo effect zodra mensen weer ‘normaal’ gaan eten.”

Veganistische vormen van proteïne

Proteïne is eiwit. Dit betekent dat veel proteïne producten worden gemaakt van koemelk. Maar niet getreurd, óók voor de vegans onder ons bestaat er veganistische proteïne! Er zijn verschillende vormen van veganistische proteïne. Hiervan zijn erwten en rijst eiwitten het bekendst. Helaas mannen: jullie kunnen niet zoveel soja eiwitten innemen als vrouwen. Ten opzichte van veganistische varianten hebben melkeiwitten namelijk een vollediger amino profiel (amino’s of aminozuren zijn een onderdeel van eiwitten). Omdat mannen over het algemeen meer spieren hebben (sorry vrouwen), hebben zij dit ook net wat meer nodig. Let wel op dat je afwisselt in het soort amino’s die je binnenkrijgt. Wissel het af door bijvoorbeeld noten te eten, deze bevatten namelijk ook veel amino’s.

Plantaardige rijstproteine met een hoog opname vermogen

A post shared by My Health Store (@myhealthstoreroosendaal) on

Er zijn twee verschillende caseïne soorten. Wat een keuze hé? Zo heb je dus caseïne, maar ook micellar caseïne. Caseïne kan een bijproduct van kaas zijn, dit zijn dan gedenatureerde eiwitten. Je darmen kunnen soms moeite hebben met het verwerken hiervan. Hier komt micellar caseïne om de hoek kijken. De gedenatureerde eiwitten zijn hierbij uit de melk gefilterd en hiermee zijn je darmen een stuk gelukkiger!

Recept Protein Fluff

Tot slot hebben we een goed recept voor Protein Fluff. Een hele smakelijke manier om proteïne binnen te krijgen. Protein Fluff is een romige, luchtige snack: heel erg fluffy. Eet het als toetje, maaltijd, tussendoortje of wanneer dan ook! Belangrijk is dat je (micellar) caseïne gebruikt en geen whey proteïne. Caseïne zorgt namelijk voor de fluffy structuur! Waarom is Protein Fluff een goed idee? Doordat je caseïne gebruikt, voelt het lichaam zich langer verzadigd en heeft het niet zo snel trek in een snack. Wij zijn overtuigd! En jij?

Wat heb je nodig?
– 10 ijsblokjes
– 100 g bevroren frambozen
– 1 scoop micellar caseïne (ca. 25 g)
– 100-150 ml karnemelk

Je begint met het crushen van de ijsblokjes in een blender samen met de bevroren frambozen. Dan voeg je de micellar caseïne toe. Roer het eventueel goed door. Schenk de karnemelk er beetje bij beetje bij. Blend het mengsel totdat er een soort ijsachtige structuur ontstaat (eventueel nog even roeren). Schep het mengsel over in een kom en klop het in circa 4 minuten op met een (hand)mixer tot het een luchtige, fluffy, meringue-achtige structuur. Smullen!

https://www.instagram.com/p/BXTdA0fF_Yd/?taken-by=freudandfries

Ga gerust langs bij My Health Store voor meer advies!